İş Başvurus sitesi

Eyyüpoğlu’ndan Urfalı çiftçilere müjde…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eyyüpoğlu’ndan Urfalı çiftçilere müjde…
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, pamuk icmallerinin Ankara’ya gönderildiğini ve bu hafta içerisinde çiftçilerin hesaplarına destekleme ücretlerinin yatırılacağının müjdesini verdi. Şanlıurfa’da 3 Bin 160 çiftçinin desteklemeden faydalanacağını belirten Eyyüpoğlu, toplamda 1 Milyar 4 Bin paranın çiftçilerin hesaplarına yatırılacağını söyledi.

UĞUR BUDAK/ŞANLI HABER AJANSI (ŞHA)

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Şanlı Haber Ajansı’na Ziraat Odası’nın çalışmalarını anlattı. Pamuk desteklemeleri ile ilgili müjde veren Başkan Eyyüpoğlu, çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını yapmalarını istedi. Başkan Eyyüpoğlu, en çok DEDAŞ’tan muzdarip olduklarını dile getirerek,  DEDAŞ’ın çiftçilere haksız uygulamalar yaptığını iddia etti. Ayrıca Hilvan, Viranşehir, Siverek ve merkez sulama projelerinin bitmesi de istendi.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Şanlı Haber Ajansı (ŞHA) Genel Yayın Yönetmeni Uğur Budak'ın sorularını yanıtladı. 

“1 MİLYAR 40 BİN PARA HESAPLARA YATACAKTIR”

Bugün pamuk icmallerinin Ankara’ya gönderildiğini vurgulayan Başkan Eyyüpoğlu, “Uydu tespitine göre alan bazı olarak 2 Milyon 659 Bin dönümde 30 Bin 160 çiftçimiz desteklemeden faydalanabilecek. İnşallah çiftçilerimizin hesaplarına bu hafta içerisinde 1 Milyar 40 Bin para yatacaktır. Bu konuda başta Tarım İl Müdürüme, çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

ÇİFTÇİLERE ÇKS UYARISINDA BULUNDU

Hazine arazilerinin kiralaması 17 Haziran’da Tarım Reformu İl Müdürlüğünde başladığını belirten Eyyüpoğlu,  çiftçilerin biran önce kiralamalarını yapmalarını talep etti.  Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’nin 30 Haziran’da sona erdiğini de dile getiren Eyyüpoğlu, “Çiftçilerimiz, 2020 yılı ÇKS’lerini yatırmadığı zaman 2020 yılı desteklemelerinden yararlanamayacaklar. Bu nedenle çiftçilerimiz biran önce ÇKS başvurularını yapsınlar” diye ifade etti.

“ÇİFTÇİMİZİ KİMSE YORMASIN”

Eyyüpoğlu, özellikle Dicle Elektrik ile sulama birliklerinden dolayı çok sıkıntılarının olduğunu ifade ederek, “DSİ sulama ücretini yüzde 100 arttırdı. DEDAŞ haksız uygulamalar yaratıyor. Örneğin; Bugün benim borcum yoksa bile benim desteklememe bloke koyuyor. Bunu yapmaması lazım, borcu olanları ve olmayanları elekten geçirmesi gerekir. Çiftçilerimizi bu yaz gününde, bu hastalık döneminde kimse yormasın” diye kaydetti.

“ŞANLIURFAMIZ İÇİN YATIRIMLARA AĞIRLIK VERMEMİZ LAZIM”

Bu yıl Şanlıurfa’dan 170 Bin tarım işçinin geçici tarım işçiliği için il dışına çıktığını kaydeden Eyyüpoğlu, “Hilvan, Viranşehir, Siverek ve merkez sulama projelerinin bitmesini istiyoruz. Bu projemiz bitseydi 2 Milyon 500 Bin dönüm suya kavuşacaktı ve bugün hemşerilerimiz geçici tarım işçiliği için bu kadar il dışına gitmeyecekti. Ayrıca trafik kazalarında, sulama kanallarında veya göllerde çocuklar yaşamlarını kaybetmeyecekti. Hükümetimizden, Bakanlığımızdan, bu projenin biran önce bitirilmesi için gerekenin yapılmasını arzuluyoruz. Bu projemiz bittiği zaman Şanlıurfamız, Türkiye’nin tarımdaki ihtiyacını karşılamaya adaydır.  Çünkü Türkiye’de yetişen pamuğun yüzde 45’i, fıstığın yüzde 42’si, kırmızı mercimeğin yüzde 33’ü Şanlıurfamızda yetişiyor. Tarım başkenti diye adlandırılan Şanlıurfamız için yatırımlara biraz daha ağırlık vermemiz lazım” şeklinde konuştu.

 

“600 BİN DÖNÜM FISTIK ALANI ZARAR GÖRDÜ”

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü;

“Dolu yağışından dolayı Bozova, Karaköprü, Halfeti ve Hilvan’da 600 Bin dönüm gibi fıstık alanımız zarar gördü.  Kuşlar bile dolu yağışı nedeniyle telef oldu. Bunun kötü tarafı gelecek yılın yetişecek fıstığın bile dalını kesti, dalların hepsi yaralandı. Çiftçilerimiz büyük sıkıntı çekti. Hasar tespiti Tarım İl Müdürlüğü ve Kaymakamlıkların çalışmalarıyla yapıldı. Devletimizden biran önce bu çiftçilerimizin desteklemelerini yatırmaları için talepte bulunduk. İnşallah çiftçimizin yarasını devletimiz saracaktır.

 

“TOPRAK ANADIR, ANA YAKILMAZ”

 Anız yakmaları çok tehlikelidir. Bir sigara izmariti atmanız durumunda bile milyon dönümler yanabiliyor. Anız yakan çiftçilerimiz toprağa çok zarar veriyor. Toprak anadır,  ana yakılmaz. Bu nedenle çiftçilerimin anız yakmamalarını tavsiye ediyorum. Anız yakanlara cezai işlem de uygulanıyor.

 

“KIRSALDA ELEKTRİK TELLERİ DEĞİŞMELİDİR”

Şanlıurfa’da kırsaldan geçen elektrik telleri, rahmetli Turgut Özal’ın döneminde yapılan tellerdir. Bu teller şuanda eskimiş, çürümüş bir vaziyettedir. Elektriğe yükleme olduğu gibi ve sıcağın da etkisiyle teller eriyor ve tarlaya düşüyor, hububat ekili alanlar yanıyor. Özal döneminde yapılan bu tellerin değişmesi lazım. Belki şehir merkezinde bu yönde çalışmalar oldu ama kırsalda olmadı pek fazla.

“İLK KEZ BÖYLE HASAT GÖRDÜM”

54 yaşındayım bu yılki hasat gibi bir verim görmedim. Buğdayda dönüm başı 800-1 Ton gibi ve arpada da 800-900 kilogram verim alan çiftçilerimiz var. Hasat verimi 2020 yılında çok çok güzel geçiyor, memnunuz, fiyatları da iyidir. Yani 2019 yılı gitsin bir daha geri dönmesin, geçen yıl  hem pamukta hem de hububatta çok sıkıntılı bir yıl yaşadık. 2020 için çok güzel geçti, çok verimli geçti. İnşallah çiftçilerimiz de memnun olur ve üretime daha çok önem verir,  daha fazla üretim yaparlar diye arzuluyoruz.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mucize Doktor'da üzen ayrılık!Önceki Haber

Mucize Doktor'da üzen ayrılık!

Urfa'da yürek yakan ölüm!Sonraki Haber

Urfa'da yürek yakan ölüm!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar