İş Başvurus sitesi

Şanlıurfa’yı İzmir’de tanıtan Başkan!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’yı İzmir’de tanıtan Başkan!
İzmir Şanlıurfalılar Federasyonu Başkanı Ferit Mızraklı, Şanlıurfa’nın tarihini ve geleneğini İzmir’de tanıtmak için büyük gayret sarf ediyor. Muhabirimiz Ahmet Sağır’a özel röportaj veren Başkan Mızraklı, “Tek bir amacım var, o da Şanlıurfa’mızın tarihini, geleneklerini, göreneklerini misafirperverliğini, doğasını sağlam bir şekilde ekibimizle birlikte tanıtmaktır” dedi.

RÖPORTAJ: AHMET SAĞIR/ŞANLI HABER AJANSI-(ŞHA)

Tarihi ve turistik yerleriyle adından söz ettiren Şanlıurfa, başka illerde de çok konuşulmaya başladı. UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Göbeklitepe ve Karahantepe gibi neolitik döneme ait birçok ören yerini bünyesinde barındıran Şanlıurfa, İzmir Şanlıurfalılar Federasyonu Başkanı Ferit Mızraklı ve yönetiminin çabaları ile İzmir başta olmak üzere Ege bölgesinde de tanıtılıyor. Muhabirimiz Ahmet Sağır, Şanlıurfa’yı İzmir’de temsil eden Başkan Mızraklı ile İzmir Şanlıurfalılar Federasyonu’nun yaptığı çalışmaları konuştu.

 

İŞTE AHMET SAĞIR’IN FERİT MIZRAKLI İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ RÖPORTAJ…

Sn. Başkanım, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Ferit MIZRAKLI kimdir?

Merhaba, öncelikle röportaj için teşekkür ederim. Umarım bu röportajımız güzel yüreklere dokunacaktır. Ben 1961 doğumlu Şanlıurfa Siverekliyim.

Siverek'te doğdum, büyüdüm memuriyet öncesi aktif bir sporcuydum.

5 yıl öncesine kadar Şanlıurfa Merkez’de yaşıyordum. Şimdi ise İzmir'de yaşıyorum. Evliyim ve iki kızım var.

2018 yılında kurulan İzmir Şanlıurfa Federasyonu’nda önce genel sekreter olarak görev almaktaydım şimdi ise başkanlık görevini devam ettirmekteyim.

 

“ŞANLIURFA’YI EKİBİMİZLE BİRLİKTE TANITIYORUZ”

İzmir Şanlıurfalılar Federasyonu olarak faaliyetlerinizden bize bahseder misiniz?

Görevi devraldığım tarihten itibaren tek bir amacım var o da Şanlıurfa’mızın tarihini, geleneklerini, göreneklerini misafirperverliğini, doğasını sağlam bir şekilde ekibimizle birlikte tanıtmaktır. Bu bağlamda ekip adına yaptığımız birçok girişim mevcut ve hâlihazırda birçok projemiz de bulunmaktadır.

Biz cinsiyet, politika, dil, din, ırk ayrımı yapmadan ilerliyoruz çünkü bizler bugün varız.

Şanlıurfa’mız ise tarihimizde hep var olacak. Ben yönetimi devraldığım tarihten itibaren şunları gerçekleştirdik.

Öncelikle İzmir halkına Şanlıurfa’mızı daha çok sevdirdik. Halkımızın faydalanabilmesi için hastane, optik, otel vb. alanlarda anlaşmalar yaptık. Özel günlerimizde Şanlıurfalılar adına etkinlikler yaptık. Yani kadın günlerini kutladık ayrıca en önemlisi özel gereksinimleri çocuklarımızın 23 Nisanlarını kutlayarak onların sevincine ortak olduk. Halkımıza 2000 kişilik aşure dağıtımını Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer'in katılımıyla gerçekleştirdik. Torbalı bölgesindeki tarım işçilerini ziyaret ettik ilgili desteklerimizi yaptık. Torbalıdaki tarım işçilerinin günlük yevmiye miktarlarını arttırdık ve arttırmaya devam edeceğiz yine aynı şekilde servis işçilerine içinde bunu gerçekleştirdik sıkıntılı günlerde çalışanlara destek olmak bizleri onurlandırdı. Torbalı’da kan davalarını karşı olduğumuz sağlam bir şekilde gösterdik. Ramazan bayramında Didim başkanımız Ahmet Özen, Kuşadası Hamza Kürkçü ve İş İnsanları Derneği Başkanı Erdal Barlas tarafından yardım kolilerinin dağıtılması ile ihtiyaç sahiplerine destek olduk.

“URFALI ÖĞRENCİLERİN YANINDA OLDUK”

 İzmir de okuyan Şanlıurfa'lı öğrencilerimiz ile bir kahvaltıda bir araya geldik. Onların yanında olduğumuzu ifade edip desteklerimizi yaptık. Şu an 11 derneğimiz mevcut yönetimi devraldığımda 5 dernek vardı bu sayıyı 6 dernek daha açarak 11'e çıkardık. Ve bunu pandemi döneminde yaşadığımız bütün sorunlar rağmen gerçekleştirdik. Bu derneklerimizi sağlamlaştırarak memleket ayrımı yapmadan yolumuzda ilerlemeyi hedefliyoruz. Açmış olduğumuz 11 derneğe ek olarak hazırlıkları devam eden derneklerimizin de açılışını yapmaya başladık, ayrıca bu derneklerimizi birleştirip konfederasyon oluşumu için çalışmalar yapmaktayız. 12000 yıllık medeniyetin doğuşu olan Göbeklitepemizin tanıtımı için Kültür park alanında Göbeklitepe resim sergisi açtık halkımız ve birçok siyasi, bürokrat, belediye başkanı ile açılışını yaptık.2020 yılında İzmir'de yaşanan depremde Sayın Zeynel Abidin Beyazgül'ün destekleri ile depremzedelere yardım koliler dağıttık, Kendisine bir kez daha teşekkür ederiz. İzmir'in göbeğinde yer alan Gündoğdu Meydanı'nda Çiğ Köfte festivalini gerçekleştirilmesine vesile olduk burada aynı zamanda sıra gecesi ve çiğ köfte dağıtımı gerçekleştirdik ev sahibi olan Sayın Tunç Soyer ve etkinlikte imzası olan Sayın Zeynel Abidin Beyazgül başkana teşekkür ederiz. Maddi, manevi sorunları olan insanlarımıza desteklerimizi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Aslında yaptıklarımızı sırasıyla anlatmak pek hoşuma gitmiyor fakat sizlerle de paylaşmak istedik.

 

“URFA’NIN KÜLTÜRÜNÜ NEREYE GİDERSEK KORUYORUZ”

Sn.Başkanım, İzmir’den Şanlurfa’ya ve bölgeye bakış açınız nasıldır?

Bir Şanlıurfalı federasyon başkanı olarak objektif değerlendirilmez bu soru fakat Ferit Mızraklı olarak şu yorumu yapabilirim kültürümüz çok zengin ve biz bu kültürü nereye gidersek gidelim koruyoruz.

Şanlıurfa büyüyor, gelişiyor. Miraslarının kıymetini biliyor. Herkesin ayrılma nedenleri olsa da özlüyoruz diyebilirim. Gittikçe gelişen, büyüyen ve çoğulcu düşünen bir kent olmaya devam ediyor. Bizler de burada Şanlıurfa’mızın başını öne eğmeden yolumuza İzmir'de devam ediyoruz.

 

Şanlı Haber Ajansı olarak gurbetteki hemşerilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz. Gurbetteki hemşeri derneklerimiz sadece sıra geceleri yapmaktan mı ibarettir?

Umarım akılcı, dik duruşlu, iyi niyetli ve bakış açısı kuvvetli bir şekilde sesimizi duyurmaya devam edersiniz. Gurbettekilerle ilgili bizim dışımızda olan derneklerimiz için yorum yapamayacağım. Fakat az önce de saydığım birkaç konu gibi sadece sıra gecesi yapmadığımızı görüyor olmanız gerekmektedir. Aslında yakınımızda olup daha sağlıklı bir şekilde gözlem yapılması iyi de daha iyi anlayabilirsiniz çünkü saydıklarımız dışında birçok şey yaptık ve ürettik. Sıra gecesi bizim toplantı ve aktüalite meclisimizdir. Musiki, muhabbet ve edebiyat bütünü olarak ele alınır. Hatta küçük çocuklar bile götürülerek cemaatle oturma, kalkma, dinlenme ve en önemlisi adabı muaşeret öğretilmiştir. Uzun havası, ikramları, oyunları görmüşüzdür. Tabi günümüzde değişimler yaşanmıştır. Fakat eski adetleri unutulmayacak düşünülerek hala yapılmaktadır. Bizler de eski kültürleri bozmadan güzel ortamın oluşması için yaptıklarımıza ek olarak kültürümüzü bu şekilde de tanıtmaya çalışmaktayız.

Bir çok metropol kentleri gezip görmüşüm. Özellikle bazı kentlerde birden fazla Şanlıurfa Dernekleri mevcut bu nedendir?

Bir önceki soruda söylediğim gibi bu soruda da sadece İzmir üzerinden gitmek isterim. Biz 11 derneği neden kurduk İzmir'in her noktasına merkezden el uzatmamız mümkün fakat zor olabilmektedir. Ayrıca her bölge kendi komşusunu tanımaktadır. Kendi komşusunu en iyi şekilde tanıyanın komşusunun iyi ve kötü zamanlarında yanında olabilmesi daha gerçekçi olmaktadır.

 

Sizce güçlü bir lobiye neden sahip olamıyoruz?

Güzel bir soru ama ben güçlü olduğumuzu düşünmekteyim. Sadece birkaç konuda hemfikir olarak ilerleyip sağlam ve kendinden emin, ileri görüşlü, proje bazlı ve kişisel çıkarları olmadan ilerlememiz gereken bir alt yapımızın olması gerekmektedir. Bu konular oldukça gücümüz artarak devam eder.

 

Orman fakiri Urfa’ya İzmir’deki Şanlıurfalılar Derneği olarak bir hatıra ormanı kazandırmayı düşünüyor musunuz?

Yaşanan iklim krizi dünyayı etkilemektedir tabii Şanlıurfamız iklimi ve toprağı gereği sorunlar yaşamaktadır. Gelecek dönemlerde su krizi ve gıda krizinin yaşanması bekleniyor. Tabi bunları bilerek umutsuzluğa kapılmanın bir faydası yoktur. Evet, projelerimiz arasında bu mevcut. Şu an Şanlıurfa'da birçok ağaçlandırma çalışması yapılıyor. Biz de ilerleyen dönemlerde bu ve buna benzer toplumumuzu etkileyen çalışmalarda bulunacağızdır.

Geçtiğimiz günlerde Ş.Urfa B.Şehir Belediyesi İzmir, İstanbul, Ankara gibi kentlerde Şanlıurfa’yı tanıtma etkinliği yaptı. Peygamberler kenti Şanlıurfa’nın sizce tanıtıma ihtiyacı var mıdır?

Bizler medeniyetin çocuklarıyız. Medeniyetimizin dünyada tanıtıldığını bilmektesiniz. Biliyorsunuz ki yurtdışında bile ilgi odağıyız. Dünya mirası listesindeyiz. Birleşmiş Milletler ‘in bahçesinde sergilenmekteyiz. Bunları görmenin, duymanın güzel bir his olduğunu düşünüyorum. Tanıtıma ihtiyacı var mı diye düşünmek yerine tanıtım yapmanın sakıncası var mı diye sormak daha sağlıklı olur. Evet, ihtiyacımız yok. Fakat gelecek nesillere aktarılması veya şimdiki insanlığın bu kültür kentini görmesi, hissetmesi güzel bir his. Bizlerin orada doğması, büyümesi ve tarihinin iliklerimize kadar işlemesi de güzel bir histir.

 

Zaman zaman Şanlıurfaspor deplasmanlarına gidiyoruz. İstanbul dışında gittiğimiz deplasmanlarda hemşerilerimizden yeterli destek göremiyorum. Neden? Takım mı başarısızdır?

Bu durum takımımızı başarılı veya başarısız bulmamıza veya takımımızı desteklemememize engel olamaz. Doğru bir bakış açısı olmaz. Bizlerde gitmeye çalışıyoruz. Örneğin Karaköprü ve ampute futbol takımlarının İzmir'de olan maçlarına katıldık.

 

Son olarak Şanlıurfalı hemşerilerimize mesajlarınızı alabilir miyiz?

Biz biriz, bütünüz, kardeşiz, dostuz, akrabayız ve İzmir'de yolumuza devam etmekteyiz. Kalbi düşüncelerle, bireysel düşünmeyen tamamen kurumsal kimlikle çalışmaktayız. Bizlerle olmak isteyenleri aramıza bekleriz, aile ortamına burada da korumaktayız. İyi niyetli her şeyin yanındayız arkasında değiliz bilmenizi isterim.

Sohbet için teşekkür ederim buradan herkese saygı sevgi ve güzel dileklerimizi iletiyoruz.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 6
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Siverek'te feci kaza: 11 öğrenci yaralıÖnceki Haber

Siverek'te feci kaza: 11 öğrenci yaralı

Urfa’da banka alarmı çaldı! Polis harekete geçtiSonraki Haber

Urfa’da banka alarmı çaldı! Polis hareke...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar